hétfő

Vasárnap SP, mint spárga, spenót, spfagylalt :-)

Spárgakrémleves
Elvileg:
Hozzávalók
40 dkg spárga
15 dkg vaj
2 ek liszt
1dl tejföl
pirospaprika

petrezselyem
Leírás
Spárgát megtisztítjuk, végeit levágjuk, 1-2 cm-es darabokra vágjuk. Sós és egy kicsit cukros vízben megfőzzük. Paprikás rántással berántjuk. Petrezselyemmel megszórjuk. Tejfölt adunk hozzá és összemixeljük.

Gyakorlatilag: 2 nagyobb csirke mell csontjából, kevés új zöldséggel készült alaplével indítottam. Petrezselyem helyett tálaláskor sajttal szórtam.

Spenótos csirke
Elvileg:
Hozzávalók:
1 db 60-70 dekás csirke,
5 dkg olaj,
2 dl paradicsomlé,
50 dkg gyenge spenót,
1 kis fej hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
fél citrom,
1 dl tejföl,
1 kanál liszt,
só. A hagymát apró kockákra vágva az olajban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a feldarabolt csirkét, megsózzuk, fedő alatt puhára pároljuk. Zsírjára sütjük, egy kanál liszttel lehintjük és a paradicsom levével felengedjük. A fiatal, gyenge spenótot forró sós vízben 10 percig főzzük, leszűrjük és a leveleket egészben hagyva, hozzákeverjük a paradicsomos csirkéhez, amellyel lassan, 2-3 percig főzzük. Apróra vágott és szétzúzott fokhagymával, néhány csepp citromlével ízesítjük. Tálalásnál a csirke darabokat a spenót tetejére helyezzük, tejföllel meglocsoljuk és citrom karikákkal díszítjük. (Így elkészítve a spenót jellegzetes íze egyáltalán nem érződik) Csirke helyett készíthetjük 40 dkg sertés-, borjú- vagy bárány hússal is.

Gyakorlatilag:
2 nagy csirke mell kb 1 kg szin hús felkockázva
paradicsomlé helyett 1 kis dbz paripüré + kevés bor + víz
tejföl lemaradt
Finom, tavaszias.


Spárga és gombasaláta
Elvileg:
Hozzávalók
4 személyre
175 dkg zöld spárga
1 ek egész mustármag
1 ek reszelt narancshéj
2 tk reszelt citromhéj
2 tk reszelt lime-héj
3 ek narancslé
2 ek citromlé
1 ek lime-lé
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 tk cukor
400 g csiperke gomba
150 g rucola
1 piros húsú paprika csíkokra szeletelve

Gyakorlatilag: Citrusokból csak narancs volt, + citromlé; rucola helyett spenót
További ízesítést kívánt: balzsamecet, méz, sajtdarabkák.
Ezt a gyerekek nem ették.

Fagyi
Ez engesztelésül készült a spenót fejében, sikerült.
3 db tojás
7 dkg cukorral
2 cs vanilincukorral habosra keverve
1/2 l tejjel felfőzve, állandó, intenzív habverős keveréssel
lehűtve elkeverve 1/2 kg eperpép v. 1/2 kg túró
Vagy:
1 l tej
7 dkg rizs
7 dkg cukor

1 nagy narancs héjából hígra főzött tejberizs
ha megfőtt, bele 1 cs pudingpor 1 narancs leve a héja apróra vágva.

Fagyigép híján fagyasztás közben többször átkeverve inkább parfé lett, de senki nem reklamált.

Nincsenek megjegyzések: