szombat

Szombat

Saláta, szokás szerint:
Alma, narancs, banán, aszalt szilva, körte, mazsola, kivi, light barackbefőtt levével, 1 dl érlelt szőlőlé (bor :-), méz, citromfű.

Este megint fogok almát sütni, mert nagyon finom volt.

A többieknek natúr, fokhagymás karaj, kifőtt tésztával.

péntek

Péntek

A mai napon kényelmes voltam, bolti sütit vittünk magunkkal. Túl közel van a kerepesi pék.
Estére viszont megcsinálom a kedvenc tésztánkat. Amilyen egyszerű, olyan finom.
Kifőzök spagettit, vagy ami van. Ha durum, akkor tojás sem rontja a napot.
Szárazon pirítok egy kis fenyőmagot, öntök rá kevés olívaolajat, arra pedig apróra vágott fokhagymát és bazsalikomot. Csak éppen hogy felhevítem, max fél perc.
Még egy kis Ketchup és hamm. Csak győzd abbahagyni :-)

szerda

Csütörtök

Kínai zellerleves készült. Csak a tésztát hagytam ki belőle. Illetve, a gyerekeknek külön főzök hozzá.
Azon kívül, hogy nagyon finom, a zeller vízhajtó hatása "élményt" nyújthat azoknak, akik naponta a mérleget lesik. Szerintem ciklusonként van értelme az összehasonlításnak. Én gyümölcsnapot követő reggel szoktam méretkezni. most -2,5 kg az eredmény.

Szerda

Gyümölcsnapról nagy ötleteim nincsenek.
Tegnap még salátát se csináltam, amit behozhattam volna. Marad az alma meg egy banán.
Estére felbontottunk egy Őszibarack konzervet, volt még aszalt szilva.
Sütöttem almát:
Fejenként 2-3 almát megmosunk karalábé vájóval kiszedjük a magházát.
Teszünk bele 1 kkanál tört diót, 1 kkanál lekvárt, agy kis mézet, kevés rumot.
Akkora edénybe tesszük, hogy éppen elférjenek az almák, de az edény szélétől maradjon pár centi.
Így az almáról nem csurog a lé a sütőbe, de nem is terül el annyira, hogy ráégjen az edényre.
Akkor van kész az alma, amikor ez a szaft már/még egy kocsonyás zselé szerű csoda.

hétfő

Kedd

Munkahelyre csak a megmaradt hagymás kenyérből viszünk.

Találtam a hűtőben egy padlizsánt, a padlizsánkrém 10 perc múlva a tálkában pihent.

Estére még sütöttem pár babapiskótát.

6 tojás, 16dkg cukor, 18 dkg liszt, késhegynyi sütőpor.

A recept szerint külön kellene a sárgáját a cukorral illetve a fehérjét felverni, de jó géppel mehet egybe is. A lisztet a végén finoman belekeverni. Habzsákból szilikonos zsírpapírra adagolom. Meghintem porcukorral, hogy ne terüljön el(nagyon). 150 fokos sütőben aranysárgára sütöm.

Ilyenkor lenne jó a légkeveréses sütő , mert már a második adag is megszenvedi a várakozást, nem beszélva a harmadikról.

Persze elfogy a csúnyája is.


vasárnap

hétfő

Feltettem lencsét füstölt bordacsonttal. Mi azt esszük. A gyerekek is kapnak belőle, de maradt egy szelet hal is. Nasinak mag Katica utószülinapi habosrizse. Ezzel nem kínozom a diétázókat, mert egyik napra sem alkalmas.

vasárnap

Ma elég faramuci nap lesz.

A délelőtti gyümölcsöt én szinte mindig 2 almával oldom meg.

Délben ugyanis Lencsi énekel a Teleki sírnál, Besnyőn. 2 előtt tehát nem érünk haza, 5re meg vendégek jönnek.
Ezért viszek magunkkal szendvicseket a gyerekeknek, úgy se reggeliztek (rendesen?). Magunknak pedig sajtokat almával.
A vendégeket pedig meglepem egy estebédes grillel.
Be van pácolva
4 db nyelvhal: 1 citrom reszelt héja és leve, reszelt gyömbér, citromfű, bazsalikom, fokhagyma, olívaolaj.
2 db szűzpecseny 5 centis gurigákra vágva, baconba göngyölve(fogpiszkálóval rátűzve: rozmaring, kakukkfű, fokhagyma, kevés gyömbér, kevés szójaszósz, olívaolaj)
Ha kapok padlizsán, azt fogok még vékony szeletben, v karikára, kevés olajon megsüni.
Ha jó idő lesz, grillen, ha nem teflonban.
A halnak nem kell, csak pár perc, a húst pedig csak a két talpán sütöm 5-6 percig, látszik a színe, ahogy átfehéredik.
Nyers zöldségekből sali, vagy gyufaszálra vágva, roppanósra grillezve, serpenyőben.
Hagymás, rozsos kenyeret sütöttem hozzá, de mi abból csak keveset kapunk.

Végül lusta voltam elővenni a grillt, így bent sütöttem.(a húst úgy lehet könnyen ellenőrizni, átsült-e, hogy amíg nyers, sokkal ruganyosabb. Akkor viszont le kell venni, mert kiszárad, és élvezhetetlenül kemény, rágós lesz.)Zöldségeket is hirtelen pirítottam vokban káposzta(lila), zeller, póréhagyma, fokhagyma+gyömbér, pritamin, cukkini sorrendben. A végén rá egy pici cukor, só, kevés szójaszósz, kevés balzssamecet. Ha ez kiforr, kész. Még meghintettem egy marék snidlinggel. 10 perc vagdosás, 15-20 perc pirítás nagy lángon!

Így kezdődik a fogyókúra

Mi az előző turnusban az alábbiakat vettük alapul:
  • minden étkezés között legalább 4 óra.
  • minden reggel (délig) csak gyümölcs.
  • fehérje nap, keményítő nap, szénhidrát nap és gyümölcs nap.
Van olyan variáció is, ahol csak 3 napos a kör, kimarad a keményítő.
Van a ki betesz egy szababon választott napot, illetve havonta illene egy víz napot tartani (vizet vízzel)
Én most úgy variálom, hogy hetente egyszer lesz keményítő nap, így kijön egy hetes ciklus:
h: keményítő
k: szénhidrát
sz:gyümölcs
cs:fehérje
p: szénhidrát
sz:gyümölcs
v: fehérje.

Ma tehát gyümölcs nap volt.

Héjastól felszeleteltem vékonyra 8 kisebb almát, 1 nagy körtét, 3 nagy narancsot (hámozva:-), 25 dkg aszalt szilvát.
Borítottam rá egy üveg meggy és egy doboz őszibarack befőttet. Utóbbit szintén szeletelve. 2 ek mézzel, 2 dl vízzel és egy kupica martinivel bolondítva összekevertem.
Ezt ettük egész nap. Több mint a 3/4-ét ketten ettük meg, de jutott másnak is.
A gyerekek és Ani néni tojásos kolbászos lecsót kaptak ebédre és vacsorára is.
Idegesítően jó illata volt.

Keresztlányom érdeklődésére jelzem, hogy a kiindulás nem "statisztikai titok". április 3-án 112 kg volt. Amire büszke nem vagyok, de szégyelleni se látom értelmét.