szombat

Vasárnap

Két születésnapos is volt a héten, Őket fogjuk ünnepelni.
(10 személyre számítva)

• Előétel: Görögös saláta

  • 1 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 fej saláta
  • 1 jégsaláta
  • 1 cs. Retek
  • ½ kg paradicsom
  • 20 dkg feta sajt
  • 10 dkg brie sajt
  • 10 dkg olíva bogyó
  • Olívaolaj
  • Citromlé
  • Kevés balzsamecet
  • Citromfű

• Főétel: Fehérpecsenye vadasan (1,3 kg hús, hasonló mennyiségú répa), főtt krumpligombóccal (2 kg főtt, átört krumpli).

  • Persze a gombócból nekünk nem igen jár(na:-)

• Sütemény:

Utúlagos megállapítás, hogy a leírt adag fele kb. 8 személy kellemes adagja jenne. Persze attól nem félek, hogy ránk romlana a maradék.

Szombat

Ma csak magában gyümölcsök voltak, Magdi ebédre inkább salátát evett.
Én a holnapi tortákhoz felbontott barack és meggybefőttekből is kaptam :-)

csütörtök

péntek

Pizza

tészta:
  • 5 dkg élesztő
  • 1 dl cukros, langyos tejben felfuttatva
  • 30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 60 dkg rétesliszt
  • 1 dl olivaolaj
  • 1-2 dl víz
  • 1 kkanál só
kence:
  • olaj
  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 kis doboz paripüri
  • víz
  • só,delikát, cukor, bors, oregano, gyömbér, kínai keverék...
A tészta kicsit sok lett egy nagy tepsihez, de mivel este 1/2 9-kor álltam neki, nem pöszmötöltem más formákkal. Kikentem a tepsit kis olajjal, beleengedtem a formára nyújtott, nyújtófára szedett tésztát, úgy hogy mindenütt kilógott 2-3 cm. Az élek tövébe füstölt korbács sajtot tettem végig, és ráhajtottam a tésztát. Elterítettem a kencét. Rá 1 doboz kukorica kevés sajt, az is csak titokban, és a gyerekek oldalán sűrűbben. Még egyszer megszórva oreganoval, be a 170 fokos sütőbe.

Amíg sült (csütörtök este) bespékeltem szűk másfél kg lehártyázott fehérpecsenyét kb. 15 dkg füstölt szalonnával.
Kis lábosba tettem, hogy minél kevesebb tejjel be tudjam fedni, péntek este leöntöm róla a tejet, és olajban pácolom tovább, többször forgatom. Készülök ugyanis a vasárnapi szülinapi vadasra.

(2 óra se telt bele és már megsült és le is írtam)
Még egy hír: csütörtök reggel --3,5 kg-nál tartottam (2 hét)!

szerda

csütörtök

Székely káposztára készültem.
De nem az igazira. Eleve pulyka combból indultam. Savanyú káposztát még szombaton vettem a piacon, de a húshoz kevésnek bizonyult. Reszeltem bele két nagy szál sárgarépát. Nem rontotta el.

Alapanyagok, a fazékba jutás sorrendjében:
  • olaj
  • 1 nagyobb fej hagyma kockára vágva
  • 1 kkanál delikát
  • 1 ekanál piros paprika
  • 60 dkg pulyka comb filé kockázva
  • 3 gerezd fokhagyma, lapítva, aprítva
  • 1 dl fegyverneki bor
  • 1/2 kg répa, nagy lukon reszelve
  • 2 ekanál ketchup
  • 1/2 kg savanyú káposzta
  • 4 dl fegyverneki bor
  • 2 dl tejföl
  • .
  • merőkanál :-)

szerda

Délben a szombatról megmaradt salátát ettem. Nagyon jól összeértek az ízek.
Magdi az iskolába inkább egészben vitt almát, banánt.
Hazaérve, hogy ne kelljen kivárni a sült almát, gyorsan meghámoztam, felszeleteltem másik ötöt. Kiskanálnyi vajon, nagy lángon pirítottam egy kkanál mézzel, fahéjjal, egy marék mazsolával.
A serpenyőben csak dobálgattam, mint a palacsintét, így egyben maradtak a szeletek, Végén dobtam rá egy kis marék citromfüvet.

A sült almába 1-1 mokkáskanál mézet, 1 kkanál öreg ribizli lekvárt, 1 kkanál citromfüvet és pár csepp málna szörpöt tettem.

Sajnos a mi lányaink ezeket kevéssé értékelik. Ők olajos halat ettek.

kedd

Napközben maradt a bolti pékárú, pizzás és kakaós csiga.
Estére megcsináltam a tésztát, ami pénteken csak terv maradt.
Amilyen egyszerű, olyan finom.Kifőzök spagettit, vagy ami van. Ha durum, akkor tojás sem rontja a napot.Szárazon pirítok egy kis fenyőmagot (most napraforgó mag volt otthon, azzal is finom), öntök rá kevés olívaolajat, arra pedig apróra vágott fokhagymát és bazsalikomot. Csak éppen hogy felhevítem, max fél perc. Beleforgatom a tésztát. Még egy kis Ketchup és hamm.

vasárnap

hétfő

A mexikói babsaláta

hozzávalói:


50 dkg konzerv piros bab
25 dkg fagyasztott vagy konzerv kukorica
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 evőkanál olaj
4 evőkanál paradicsompüré
(fél mokkáskanál chilipor) én ezt most kihagyom, de nekem különben is csak csípős paprika
só, őrölt bors
1 húsos, piros pritaminpaprika

Elkészítés:


A mexikói babsaláta elkészítése roppant egyszerű. A babot és a kukoricát szűrd le, illetve ha fagyasztott kukoricát vettél, azt előtte enyhén sós vízben főzd meg! Tisztítsd meg a hagymát és a fokhagymát, a hagymát vágd finomra, a fokhagymát pedig törd át fokhagymaprésen. Az olajban a vöröshagymát közepes lángon, közben kevergetve fonnyaszd meg! Keverd bele a paradicsompürét, és tégy hozzá annyi vizet, hogy mártás sűrűségű legyen. Ezt a szószt éppen csak 1-2 percig forrald, közben kevergesd, ez alatt az idő alatt pedig add hozzá az áttört fokhagymát is! Vedd le a tűzről, és keverd hozzá a sót, borsot és kevés chiliport! A paprikát csumázd ki, vágd fel apró darabokra, végül pedig a kukoricával és a babbal együtt keverd a már kihűlt, paradicsomos mártásba! És ezzel készen is volnánk! Ha nem bírod a csípős ízeket, akkor természetesen kihagyhatod a chiliport, vagy csökkentheted a mennyiségét. Remélem, ez a saláta is elnyeri majd a tetszésedet!


Estére,

ha kapok a Metróban normális áron új(szerű) krumplit, megfőzöm héjastól.
Majd forró olajba teszem, vékonyra szelt fokhagymával egy vokban, ha már jól átpirult, de a fokhagyma nem égett meg, nyomok még rá egy kis Ketchup-ot. Azzal is pirítom egy kicsit.
Ezt is nehéz megunni.

vasárnap zöldben

Már nem mertem előre leírni a menüt. A tegnapi sült alma is csak terv maradt.
Tegnap a piacon szép zsenge sóskát és spenótot kaptam.
A menü:
Sóskaleves
Göngyölt karaj spenóttal, sajttal töltve.
Tojásos, sajtos spenótsaláta.

80 dkg karajt úgy szeleteltem, hogy duplára kinyíljon (csak minden második szelésnél vágom végig, kinyitom, mint egy könyvet). Fólia alatt jól kiklopfoltam, Só, bors, rozmaring, kakukkfű, levendula.
Közben vizet forraltam és beledobtam 1/4 kg jól átmosott spenótot. Egy perc múlva kivettem, leöblítettem, kinyomkodtam, apróra vágtam. Elkevertem 3 gerezd kés alatt elnyomott, vágott fokhagymával. Egy-egy púpos kanállal rákentem a hússzeletekre, arra egy szelet sajt (Most lapkasajt, de jobb lenne, valami komolyabb pl. ementáli, mert ez eléggé kicsurog). Szorosan összegöngyöltem.
Grillen minden oldalát pirosra sütöttem.

A többiek kaptak hozzá a tegnapi kifőtt tésztából, de nekem nem hiányzott.

Nem tudom eljutott-e idáig valaki, de örömmel várnám visszajelzéseiteket, hozzászólásaitokat.