hétfő

hétfő

Cukorborsó leves, ahogy Magdi csinálja, ahogy édesanyámtól tanulta:
1 kg cukorborsót kevés olajon, pici vízen elkezdünk pirítani, megszórjuk Delikát 8 ételízesítővel, kevés cukorral. Ha magunk pucoltuk, néhány zsengébb borsó héj is belekerül. Ha a borsó megpuhult, megszórjuk kevés liszttel, és állandóan keverve még egy kicsit együtt pirítjuk. Felöntjük hideg vízzel, szórunk bele kis csokor apróra vágott petrezselymet. Egy csészében kikeverünk egy tojást egy ekanál vajjal, ételizesítővel és annyi finom(!)liszttel, hogy lágy nokedlimasszát kapjunk. Ha kész a leves, kiskanállal gyorsan beleszaggatjuk. Közben 5 dkg füstölt szalonnát apró kockára vágunk, kisütjük a zsírját, és tálaláskor a pörcből adunk mindenki levesébe egy picit.

Paprikás krumpli, ahogy Magditól tanultam.
Vörös hagymát pirítok olajon, kevés sóval. Lehúzom a tűzről, szórok rá 1 ekanál piros paprikát, lehetőleg egy kis csípőset is. Hozzáadom a felkockázott krumplit, még egy kicsit pirítom, felöntöm vízzel. Kerül még bele 1 kisebb szál száraz kolbász (sajnos "elfelejtettem" kifelejteni).
A vízzel úgy gazdálkodok, hogy a végén még tudjak bele nokedlit szaggatni. Ebben a nokedliben nincs vaj, kicsit sűrűbbre keverem, és nagyobbra szaggatom.

Nincsenek megjegyzések: