szombat

Szerda

Alma, banán, eper.
A lányoknak sertéspörkölt nokkkedlivel.
A nokedli nem ám nagy ördöngösség, majdnem ugyanannyi idő alatt kész, mint a kifőtt száraztészta.
1 kg liszt, 6 db tojás, só, víz, zsiradék (evvel az adaggal a nagyobbik jánai tál megtelik)
A tojásokat felütöm, megsózom és kevés vizet adok hozzá. Elkeverem, majd összedol­gozom a liszttel. A vízből először keveset használok, mert a víz a tészta keverése közben is pótolható. Csak annyira dolgozom ki, hogya tojás és a víz egyenletesen elosztódjék. Köze­pes keménységű tésztát kell kapnom. A galus­katésztát forrásban levő vízbe azonnal szagga­tom. Ha feljön a víz felszínére, szűrőkanállal kiszedem, folyó vízzel leöblítem. Jól lecsurgat­va megsózom, és forró zsírral keverem össze.
Nem túl nagy fazékból könnyebb kihalászni a kész nokit, ha úgy szaggatjuk ki, hogy a fazék aljában ott a zöldségpároló rózsa, egy-egy adag egyszerre kiemelhető (egyikk kezemben egy kampóval kiemelem, közben a másikban egy fakanállal tartom, hogy e boruljon ki).
Még egy apróság: a nyers tészta maradékait rongy nélkül, langyos folyóvízzel lehet a legkényelmesen letakarítani.

Nincsenek megjegyzések: